La Federació Catalana d’Autisme denuncia la vulneració sistemàtica de drets del col·lectiu autista de Catalunya

0
323
Vols ser el primer a rebre les últimes notícies del que passa a Sant Andreu de la Barca? Clica aquí per subscriure't al nostre canal de Telegram

Avui, 2 d’abril, és el dia Mundial de Conscienciació sobre l’Autisme, i la Federació Catalana d’Autisme (FCA), que representa a 44 entitats i més de 12.000 famílies del col·lectiu autista a Catalunya, denuncia la violació estructural dels drets de les persones autistes i les seves famílies, i reclama canvis sistèmics en relació a l’autisme a nivell polític i social.

La Federació Catalana d’Autisme explica la situació “alarmant amb què es troben les persones que formen part de la comunitat autista: la població amb TEA (Trastorn de l’Espectre Autista) té una esperança de vida 16 anys menor a la de la resta de la població; entre un 75% i un 90% de persones adultes amb autisme està a l’atur; l’edat mitjana d’accés a un diagnòstic és de 8,8 anys a Catalunya quan la comunitat internacional defensa la possibilitat d’accedir-hi als dos anys; el decret d’educació inclusiva no s’està desplegant amb recursos formats i específics per aquest col·lectiu; l’assistència personal encara depèn de programes pilot, la qual cosa provoca que el dret a una vida independent per a les persones adultes del col·lectiu no estigui garantit”.

Segons la FCA la prevalença de l’autisme “no para d’augmentar (un 250% en els últims deu anys), el col·lectiu pateix un maltractament institucional: Catalunya segueix sense disposar d’un cens que permeti quantificar la població autista. Es continua incloent el TEA dins el grup de la discapacitat intel·lectual o les malalties mentals, i això impossibilita, entre altres coses, l’oferta de serveis públics especialitzats en autisme. És per això que una de les principals demandes del col·lectiu és que es contempli l’autisme com una condició per si mateixa a l’Idescat i a la cartera de serveis dels diferents departaments de la Generalitat de Catalunya.”

 

Publicitat